Registar besplatne pravne pomoći
Vijesti

Vođena 33 disciplinska postupka protiv graničara

Disciplinskoj komisiji za policijske službenike Granične policije BiH dostavljeno je 25 zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka.

Granična policija BiH je u prvih pola godine pokrenula 36 internih postupaka protiv 49 policijskih službenika ove službe, a zbog radnji koje se dovode u vezu sa korupcijom privremeno su suspendovana dva policijska službenika.

Na osnovu zahtjeva za pokretanje internog postupka pokrenuta su 24 procesa, sedam na osnovu žalbi građana, tri na osnovu prijave policijskih službenika, a dva po ostalim osnovama.

Obustava postupka

“Disciplinskoj komisiji za policijske službenike Granične policije BiH dostavljeno je 25 zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka protiv 33 policijska službenika. Od navedenog broja, 15 zahtjeva je podneseno zbog povrede službene dužnosti u izvještajnom periodu, a preostalih 10 zahtjeva zbog povreda službene dužnosti počinjenih u prethodnom periodu, odnosno tokom 2016. godine”, rečeno je za Srnu u Graničnoj policiji BiH.

Postupajući prema podnijetim zahtjevima, Disciplinska komisija je prihvatila svih 25 zahtjeva, nakon čega su pokrenuti disciplinski postupci protiv 33 policijska službenika.

U 11 slučajeva policijski službenici su oglašeni odgovornim za sve počinjene povrede službene dužnosti, u četiri slučaja disciplinska komisija je proglasila policijske službenike djelimično krivim jer nisu dokazane sve povrede službene dužnosti, u četiri navrata policijski službenici oslobođeni su odgovornosti, dok je u toku preostalih šest postupaka.

U izvještajnom periodu protiv jednog policijskog službenika Glavne kancelarije podnijet je prijedlog za izricanje disciplinske sankcije zbog počinjene lakše povrede službene dužnosti, nakon čega je oglašen krivim i izrečena mu je novčana kazna.

Disciplinska komisija obustavila je postupak protiv jednog policijskog službenika zbog odlaska u penziju, dok su u prvostepenom disciplinskom postupku za 24 policijska službenika izrečene novčane kazne, a trojici policijskih službenika, u četiri odvojena postupka, izrečene su četiri sankcije prekida radnog odnosa.

Od pomenutih 28 policijskih službenika, kojima su sankcije izrečene u izvještajnom periodu, 16 sankcija izrečeno je po zahtjevima za pokretanje disciplinskog postupka koji su podneseni u izvještajnom periodu, dok je 12 sankcija izrečeno po zahtjevima podnijetim u prethodnom periodu.

Korupcija

Trenutno su u ovoj agenciji za provođenje zakona u BiH privremeno suspendovana 22 policijska službenika, od čega je za radnje koje se dovode u vezu sa korupcijom suspendovano 13 pripadnika ove službe.

Podsjetimo, u februaru ove godine je suspendovan samostalni inspektor Emir Dudo zbog osnovane sumnje da je počinio teže povrede službene dužnosti. Naime, Dudo je sa službenog vozila Granične policije skinuo četiri gume i stavio ih na svoje privatno vozilo.

U novembru prošle godine suspendovan je i glavni inspektor Svevlad Hoffman, nakon što je Disciplinska komisija donijela dva odvojena rješenja o pokretanju disciplinskih postupaka protiv Hoffmana.

Izvor: oslobodjenje.ba