Registar besplatne pravne pomoći
Vijesti

MEKTIĆ: TUŽITELJSTVO URUŠAVA PRAVNI SISTEM BIH

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je danas da u BiH ne postoje pravna država i vladavina prava, a odgovornim za to označio je Tužiteljstvo BiH. Kako je rekao, “umjesto da se bavi najsloženijim oblicima kriminala, Tužiteljstvo učestvuje u kreiranju najgorih mogućih kombinacija za lažno optuživanje i procesuiranje nekih ljudi.

“Tužilaštvo BiH je propalo, kriminal i korupcija ušli su u zidove te institucije. Ostaje samo poravnati zgradu i naći neki drugi prostor”, rekao je Mektić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Za stanje u Tužiteljstvu Mektić je optužio Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV), u kojem, tvrdi, sjede nekompetentni kadrovi dobijeni negativnom selekcijom, te dodao da je to dio smišljene taktike.

“Postoje pojedinci koji misle da je jako važno uništiti pravosudne institucije, Tužiteljstvo, što su u potpunosti uspjeli. Ono je razvaljeno, uništeno, ne postoji”, istakao je Mektić.

Mektić je rekao da u BiH postoji strahovit politički udar na Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA), a da je sad na udaru Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

“Kada nemate Tužiteljstvo, OBA, SIPA onda možete biti sigurni da niko neće odgovarati za kriminal, da će sve da se poravna što se tiče bilo kakvih istraga”, istakao je Mektić, poručivši da ovo neće proći, jer odgovorni ljudi vode sigurnosni sistem.

Mektić: “Bolesna ambicija Gordane Tadić

Optužbe vršiteljice dužnosti glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić na račun sigurnosnih agencija za stanje u Tužiteljstvu, Mektić ocjenjuje kao njenu “bolesnu ambiciju” da bude tužitelj zbog čega optužuje sve da je u tome ometaju.

Povodom zahtjeva da SIPA potpredsjednici VSTV-a Ružici Jukić osigura policijsku zaštitu, Mektić je rekao da je to u nadležnosti lokalne policije i lokalnog tužiteljstva jer ona ima status običnog građanina.

Ministar sigurnosti BiH naveo je da SIPA ništa ne radi jer nema naredbi Tužiteljstva.

“Tadić ne prihvata nikakvu saradnju sa OSA jer je umislila da joj neko nešto namješta”, dodao je Mektić, koji tvrdi da vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice BiH brani komunikaciju i drugim tužiteljima sa sigurnosnim agencijama.

On je apelirao da sve institucije pomognu uspostavljanje vladavine prava u BiH i borbu protiv kriminala.

Sve zemlje mogu biti baza takozvane “Islamske države”

Ministar Dragan Mektić ocijenio je da je izjava predsjednika Češke Miloša Zemana, da bi BiH mogla postati baza “Islamske države”, neodgovorna i da ne može da shvati njenu namjeru.

“Koja to zemlja ne može?!”, rekao je Mektić na konferenciji za novinare u Sarajevu, ističući da povratnika sa ratišta u Siriji ima i u zemljama Zapadne Evrope, a ne samo u BiH.

Prema njegovim riječima, deset državljana BiH koji su se borili u “Islamskoj državi”, mimo onih koji su se vratili u BiH, nalazi se na području Zapadne Evrope.

“Kad sve zna, što ne kaže gdje su ta desetorica”, rekao je Mektić i dodao da Zemanovoj izjavi ne treba pridavati nikakav značaj.

Zeman je izjavio da bi BiH zbog svog nacionalnog sastava mogla postati baza za oružane grupe “Islamske države” i založio se da Evropa počne deportaciju lica za koje sumnja da su islamski radikali kako bi se spriječilo stvaranje baza za terorizam.

Bez promjene Vijeća ministara do kraja mandata

Mektić je izjavio da nema ništa protiv da BiH zaključi ugovor o Transportnoj zajednici.

“Ja sam za to da mi potpišemo ugovor o Transportnoj zajednici, a da sva ostala pitanja, koja su naša unutarnja, dogovaramo između sebe”, rekao je Mektić danas na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je rekao da je Vlada Republike Srpske prvo osporila kompletan ugovor, potom dala nekoliko amandmana, a zatim zatražila kroz mehanizam koordinacije poseban način predstavljanja u Transportnoj zajednici.

Mektić smatra da će se Vijeće ministara u ovom sastavu održati do kraja mandata, da ministri rade dobro i da nisu imali ozbiljne krize u radu.

“Bolje je da radimo u ovakvom sazivu, nego da radimo u nekoj vrsti tehničkog mandata. Mislim da najveći dio političke javnosti i političke partije koje su dio parlamenta BiH otprilike razmišljaju na taj način”, zaključio je Mektić.

 

Izvor: bhrt.ba