Registar besplatne pravne pomoći
Vijesti

Procesuiranje korupcije i dalje jedan od najvećih problema u BiH

Procesuiranje korupcije i dalje je među najvećim problemima u radu tužilaštva u BiH. Žale se na to u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, koji imenuje i nadgleda nosioce pravosudnih institucija BiH.

U odgovorima na upitnik Evropske komisije bh-vlasti su i priznale da se predmetima korupcije u institucijama ne bave specijalizovani tužioci, nego oni koje za to proizvoljno odredi glavni tužilac, iako se skoro pola optužbi odnosi na zloupotrebu položaja.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milan Tegeltija kaže da je nekoliko tužilaca završilo kurs o borbi protiv korupcije i informatičkog kriminala, ali da još nema rezultata.

“Neki od tužilaca već su osposobljeni specijalistički upravo za tu oblast, ali rezultate njihovog rada tek očekujemo u nekom budućem periodu. To jeste bio problem i to smo prepoznali i organizovali takvu vrstu edukacija”, istakoa je Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Posebno odjeljenje za suzbijanje organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala trenutno postoji pri Republičkom tužilaštvu u Srpskoj, ali i dalje glavni tužilac određuje ko će se baviti predmetom korupcije. Posebno tužilaštvo koje se tim problemom bavilo u Srpskoj raspušteno je još 2016. godine, jer nije dalo očekivane rezultate.

Pravnici tvrde da problem u procesuiranju korupcije ne treba tražiti u specijalizovanim tužiocima, nego u neodgovornosti u radu na određenom predmetu.

“Ne moramo imati tužioce koji će se posebno baviti samo korupcijom, nego moramo imati tužioce koji su posebno spremni da se uhvate u koštac sa korupcijom i one koji su spremni da otkriju najveće korupcionaške afere, kojih sigurno i u BiH i u Republici Srpskoj ima, ali mora imati kvalitetne isražioce, kvalitetne organe gonjenja koji će pronaći učinioce tih krivičnih djela, koji će provesti kvalitetnu istragu u tim predmetima, podići kvalitetnu optužnicu zasnovanu na zakonitim dokazima, jer imamo činjenicu da u posljednje vrijeme sve češće presude padaju zbog nezakonitih dokaza”, istakao je Milan Petković, pravnik.

Iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i ranije su potvrdili da je veći broj optužnica protiv korupcije završio mizernim kaznama. Ipak, poručuju i da su od 2003. godine reformom pravosuđa  postignuti zapaženi rezultati, ali da još nisu dovoljni. Do kraja 2019. godine Visoki sudski i tužilačk isavjet trebalo bi da sprovede i Akcioni plan kako bi korupciju sveli na minium, a podrazumijeva i izmjene zakona, kao i veće kontrole unutar institucija.

Izvor. atvbl.com