Registar besplatne pravne pomoći
Vijesti

Anonimno prijavite korupciju u Općini Travnik (VIDEO)

Nakon što je u mjesecu decembru obilježen Međunarodni dan borbe protiv korupcije, ova aktivnos nastavlja se i u narednom periodu.

Naime Općina Travnik od ovog petka ponovo kreće sa akcijom anonimnih prijava korupcije. Kutija za anonimne prijave korupcije će stajati,kao i prošli put, u predulazu u šalter salu.

Korupcija shvaćena kao ozbiljan problem savremenog svijeta, prisutna je u različitim oblicima i razmjerama svugdje, jedna je od glavnih prepreka ekonomskom, društvenom i demokratskom razvoju koja narušava legitimitet i ugled institucija vlasti. S tim u vezi uzrokuje nepovjerenje građana u vlast, te se može smatrati kao prijetnja po stabilnost i sigurnost društva.

Protiv korupcije se ne mogu boriti samo nadležne institucije, jer je suzbijanje i prevencija korupcije predmet zajedničkog opredijeljenja svih relevantnih subjekata. Političko-ekonomske reforme, legitimna vlast, potrebne reforme, te transparetnost i profesionalnost su preduvjeti za stvaranje ambijenta koji ne toleriše koruptivnu praksu…

 

Izvor: tntportal.ba