Registar besplatne pravne pomoći
Vijesti

MUP KS-a / Borba protiv korupcije: Od građana se krade sve ono u čemu trebaju uživati

U Sarajevo City Centru danas je pokrenuta kampanja “Borba protiv korupcije” u organizaciji Uprave policije MUP-a KS-a i Kantonalnog tužilaštva Sarajevo u saradnji s ICTAP-om i INL-om.

“Drago mi je što sam danas ovdje da otvorimo štand za borbu protiv korupcije. Ne samo da danas otvaramo štand za borbu protiv korupcije, već ovim događajem otvaramo i cijelu sedmicu obilježavanja borbe protiv korupcije u BiH. Sedmica će se fokusirati na podizanje svijesti i transparentnosti o borbi protiv korupcije i informiranju javnosti šta je potrebno za borbu protiv korupcije u BiH. U cijeloj zemlji ćemo otvoriti pet ovakvih štandova za borbu protiv korupcije”, rekao je zamjenik šefa Misije SAD-a u BiH Paul Horowitz.”Mislim da nikome u BiH ne moram govoriti koliko je ozbiljan problem korupcija u ovoj zemlji jer utječe na svakog pojedinca. Korupcija se prevodi kao lopovluk, krade od građana sve ono u čemu treba da uživaju – otvaranje novih radnih mjesta i svjetlija i bolja budućnost. Ovo je samo jedan od načina da se borimo s korupcijom, da građani počnu da je prijavljuju. Bitno je da se svi angažujemo u ovoj borbi”, rekao je.Današnja kampanja “Stop korupciji” predstavlja nastavak aktivnosti koje su započete u decembru prošle godine i augustu ove gdje su provedene kampanje “Prekinimo lanac korupcije”.”MUP je jasno opredijeljen da u okviru svojih nadležnosti da učini sve na sprečavanju i dokumetovanju krivičnih djela korupcije”, rekao je komesar MUP-a KS-a Mevludin Halilović.
Halilović je rekao da se korupcija može prijaviti online, ali i preko broja 122, a postoji mogućnost da prijavljivanje bude i anonimno, te je pozvao građane da prijave korupciju.

Također, moći će se pratiti daljna istraga o slučaju kojeg građani prijave. Halilović je istakao da se osjeća napredak s obzirom na to da kampanja traje od prošle godine, ali nije poznat broj sankcioniranih slučajeva korupcije.Iz Tužilaštva KS-a su istakli dobru saradnju sa MUP-om KS-a.”Podignuta je ukupno 41 optužnica u borbi protiv korupcije, a samo u ovoj godini protiv 91 osobe je podignuta optužnica za korupciju. Među njima su javne ličnosti, a do kraja godine će ih biti još. Suđenja su u toku, a neka su i završena”, rekli su iz Tužilaštva.

 

Izvor: radiosarajevo.ba