Registar besplatne pravne pomoći
Vijesti

ZAŠTITA “ZVIŽDAČA”: SEDAM PRIJAVA KORUPCIJE U RS OD PRIMJENE ZAKONA

Od stupanja na snagu Zakona o zaštiti lica koji prijavljuju korupciju u Republici Srpskoj zaprimljeno je sedam prijava i već se postupilo prema odredbama tog zakona, izjavila je danas pomoćnica entitetskog ministra pravde Jelena Vukadinović tokom diskusije na okruglom stolu o razmjeni iskustava između institucija za borbu protiv korupcije u BiH i regionalnih partnera o zaštiti prijavilaca korupcije.

“Odredbe zakona definišu da se prijava uzme u rad prema tretmanu povjerljive pošte i da se ispitaju navodi i, ukoliko je korupcija prijavljena Ministarstvu pravde, propisana je procedura na koji način se vrši istraživanje, obavještavanje podnosioca, utvrđivanje disciplinske ili materijalne odgovornosti”, rekla je Vukadinovićeva novinarima u Banjaluci.

Dodala je da se prijava prosljeđuje nadležnom organu ukoliko se sumnja na postojanje krivičnog djela.

Šef Odsjeka za demokratsko upravljanje pri Misiji OSCE-a u BiH Ljiljana Perkušić rekla je da ta Misija podržava set aktivnosti koje su usmjerene na borbu protiv korupcije i da je naročito dobra saradnja ostvarena sa Ministarstvom pravde Republike Srpske prilikom procesa usvajanja Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju.

Perkušić je dodala da je podrška koju pruža OSCE najviše fokusirana na prioritetne zakone od kojih je zakon koji štiti lica koja prijavljuju korupciju jedan od ključnih u borbi protiv korupcije.

Šef Odsjeka za demokratsko upravljanje pri Misiji OSCE-a u BiH je navela da je u Federaciji BiH ovakav zakon tek u procesu izrade.

Šef Kancelarije regionalne antikorupcijske inicijative Vladan Joksimović izrazio je nadu da će uporedna iskustva iz regiona pomoći da se tek usvojeni Zakon o zaštiti “zviždača” u RS što bolje primjenjuje i da osobe koje prijave korupciju uživaju adekvatnu zaštitu.

Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u RS stupio je na snagu u julu ove godine.

Na okruglom stolu učestvovali su predstavnici relevantnih organa i institucija u čijoj je nadležnost zaštita “zvizdača” iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

 

Izvor:bhrt.ba