Registar besplatne pravne pomoći
Vijesti

Mektić na sastanku sa lordovima: Korupcija je prijetnja svim segmentima društva

Prije nego što se sastao sa članovima Komiteta za međunarodne poslove Doma lordova britanskog parlamenta, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić obratio se novinarima, te govorio o temama razgovara sa gostima. Istakao je kako će se fokusirati na posljednju raspravu koja se vodila u parlamentu UK, a koja je vezana za našu zemlju.

– Prije svega govorit ću o terorizmu, nasilnom ekstremizmu i svemu onome što se može vezati za terorizam u Bosni i Hercegovini, ali i prevenciji svega navedenog. Iznijet ću pravo stanje u zemlji, ali se, naravno, neću složiti sa nekim kvalifikacijama koje su stizale iz našeg okruženja, tu prije svega mislim na cifre radikalnih osoba. Govorit ću o problemima povratka naših državljana sa stranih ratišta, ali i da da smo imali terorizma, kazao je ministar Mektić. Poručio je i kako će govoriti o namjerama vezanih za internu reformu, koja se tiče ukupnog sprovođenja strategije o borbi protiv terorizma-

– Također, osvrnut ću se značajno na pitanje borbe protiv organizovanog kriminala, s posebnim naglaskom na problem korupcije, kaže Mektić, naglašavajući kako korupciju u Bosni i Hercegovini smatra najvećom rak ranom našeg društva.

– Korupcija je prijetnja u svim segmentima društva i ona razara BiH kao državu. Posebno ću govoriti o neefikasnosri pravosudnog sistema u državi, jer mi je poznato da Ujedinjeno Kraljevstvo već godinama izdvaja značajna finansijska sredstva kao podršku u razvoju pravosudnog sistema unutar Bosne i Hercegovine. Tom prilikom ću im poručiti da, trenutno, način na koji daju tu podršku nema rezultata, te da se treba preispitati i kvalitet i kvantitet koji smo dobili od razvoja jednog ovakvog pravosudnog sistema, istakao je Mektić te se osvnruo i na slabosti pomenutog sistema.

– Tu prije svega mislim na VSTV, ali i probleme vezane za imenovanje nosioca javnih funkcija. Smatram da ne postoje uopšte kriteriji koji će garantovati izbor kvalitetnih profesionalnih nosioca pravosudnih funkcija. Ovom prilikom ću ih zamoliti da taj novac koji ulažu kao podršku usmjere na jedan drugačiji način, odnosno da se permanentno gledaju i prate rezultati jedne takve podrške pravosudnom sistemu u BiH, rekao je ministar, poručivši da se ti rezultati moraju očitovati konkretnim uspjesmima u borbi protiv kriminala i korupcije.

– Tu mislim na konkretne presude u ozbiljnim predmetima, a ne ovakvo stanje u kojem ovisimo o dobroj volji Tužilaštva BiH, koje uglavnom nema. U vrijeme teške korupcije i otvorenih afera kao što su Pavlović i Bobar banka, Milbauer, gdje su stotine i stotine miliona nanešene štete, Tužilaštvo BiH zajedno sa javnim emiterom iz Republike Srpske produkuje i napravi produkuje i napravi afere koje se, na neki način, ispostavljaju prema meni. RTRS nađe nekog Galiješevića koji ispriča razne gluposti o nekim zločinima, i onda Tužilaštvo se okrene na neku istragu koja je 2015. otvorena, pa zatvorena, i onda se sada, navodno, on opet njima nešto žalio, zaključio je Mektić.

Osim ministra sigurnosti, sastanku prisustvuju i direktor SIPA Perica Stanić, direktor OSA Osman Mehmedagić i pomoćnik direktora Granične policije BiH Slobodan Krstić.

Izvor: Oslobodjenje.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba